Főoldal

2020. August. 12. Wednesday

Keresés

Készült a Nemzeti Bormarketing Program és az Agrármarketing Centrum támogatásával

Borászoknak - Növényvédelmi előrejelzés

Vissza a többihez

2012 28. hét

 

GYORSAN ÉRIK A SZŐLŐ!

 

Előrejelzés a Mátrai Borvidékre 2012. 28. hétre (07.09.-07.15.)

 

Fenológiai állapot: fürtzáródás, minden fajtánál

Lisztharmat: Fertőzési veszély közepes

Peronoszpóra: Fertőzési veszély gyenge

Szürkerothadás: Fertőzési veszély gyenge

Szőlőmolyok: A második nemzedék lepkéi tojást raknak, lárvakelés megkezdődött

 

Időjárás a 27. héten (2012.07.02.-07.08.)

A múlt héten elég egyhangú volt az időjárás jellege. Nappal kánikula (36-38 fok), éjszaka meleg (22-27 fok), a szél csak további meleg levegőt szállított. A hét végére, délutánonként a megnövekvő gomolyfelhőzetből sokfelé alakultak ki záporok, zivatarok, néhol jégeső kíséretében. Volt ahol 40 mm is esett egyszerre.

 

Időjárás előrejelzés a 28. hétre (07.09.-07.15.)

Ezen a héten szerdáig kitart a forróság, a késő délutáni zivatarokkal együtt. Utána pár fokos lehűlés várható, lehet, hogy a maximumok becsúsznak 30 fok alá, a minimumok pedig 20 fok alá. A hét végére megint felmelegedés valószínű, 30-32 fokkal, strandidő várható.

Az előrejelzés beválási esélye közepes.

 

Védekezési javaslat

 

Általános helyzetkép:

Gombabetegségek terén igen jól állunk ebben a szezonban. Sem a lisztharmat, sem a többi kórokozó nem tudott felszaporodni, ez két szempontból is jó hír. Egyrészt az idei termés nem csökken általuk, másrészt a következő év is jobb pozícióból indulhat majd. A tarka szőlőmoly rajzása mintha befejeződött volna, a lárvakelés elkezdődött. Az atkák egyikével sem találkoztam idén olyan mértékben, hogy kifejezetten védekezni keljen ellene. Sem tripsz, sem kabóca, sem pedig a gyökértetű (filoxéra) nem mutatta magát úgy, mint előző években. A szőlők fajtától függően, erősen fürtzáródásban vannak, utolsó esély a fürtök belsejének tisztán tartására (főleg botrítisz vonatkozásában). A bogyók erősen elviaszosodtak, megerősödtek, a lisztharmat és a peronoszpóra már alig jelenthet problémát. Egy helyzet kivételével! Sok helyen találtam későn virágzásból adódóan kisbogyós állapotban lévő szemeket a fürtökön belül, ezek természetesen még fogékonyabb stádiumban vannak. Egyébiránt, ugyanezen bogyókon, a kánikula hatására erős turgorvesztés, fonnyadás is látható. Gyomosodás tekintetében nagyon változó a kép. Sok helyen tökéletes sorok alját találok, másfelé gyomtenger az egész. Amellett, hogy az ültetvénynek sem tesz jót sem rövid sem hosszabb távon, még jól meg is büntetheti a hatóság a gazdát érte. Nagyon sok helyen találkoztam gyomirtó-szer elsodródás okozta különféle tünetekkel, sokszor komolyakkal is. Valószínűleg a nagyon szeles tavaszi időjárás az oka, de sokkal jobban oda kell figyelnünk erre, mert a szőlő a következő évben is megmutathatja a felszívódó gyomirtók hatását.

 

Lisztharmat:

A kórokozó ebben az állapotban már egyre kevésbé fertőzőképes, a bogyó héja már vastagszik és már a viaszréteg is kialakult. Ez a kánikula hatására még csak fokozódni fog. A bogyó ellenállósága kapcsán a védekezés egyre kevésbé indokolt, de nem a permetezés ténye, csak a felhasznált szerek tekintetében. A zöldmunkákkal nem szabad zárt lombozatot képezni, a hajtások megválogatásával készítsünk szellős lombfalat, amit rendesen át lehet permetezni.

Védekezési javaslat: kontakt kén és felszívódó anyag keveréke. Ezek lehetnek: krezoxim-metil+boszkalid, quinoxifen, metrafenon, proquinazid, penkonazol, tebukonazol stb. A felszívódó hatóanyagokat rotációban cserélgessük, így kisebb a rezisztencia kialakulásának esélye.

Kén esetében maximum 3 kg/ha legyen a felhasználás, és nagyon messzire kerüljük el a 30 fok és afeletti hőmérsékletet permetezéskor. Ügyeljünk a lombozat (főleg a fürtzóna) teljes permetlé-fedettségére!

 

Peronoszpóra:

Nagymértékű fertőzésről nem esett szó még a borvidékünkön, valószínűleg ez már így is marad idénre. A bogyó egyre kevésbé tud fertőződni, a levelek közül a fiatalabbakra érdemes figyelni. A mechanikai sérülésekkel (jég- és homokverés) érkező fakórothadással együtt a kontakt hatóanyagokat célszerű használni a peronoszpóra ellen.

Kontakt hatóanyagok: réz, folpet, mankoceb, (A folpet csemegeszőlőben nem engedélyezett, a mankocebet pedig AKG-ban csak szakmérnök írásos javaslatára szabad felhasználni, a réz esetében pedig összes kivitt hatóanyag korlátozások is lehetnek). Mostantól egyébként is javasolt egy-két rezes permetezés, a vesszők beérését elősegítendő.

 

Szürkerothadás (botritis):

Jelenleg a fertőzési veszély stagnál! A molylárvák kezdeti kártételével erősen növekszik a jelentősége. A hernyók már csak egy-két bogyót tesznek tönkre, de utat nyitnak a kórokozó megtelepedésének. A jégverés hasonló problémákat indukálhat. A bogyók egyre inkább hajlanak a cukorbeépítésre, mely kiváló táptalaj a szürkerothadásnak.

Védekezést külön nem javaslok ellene, lásd a továbbiakat. Amennyiben lisztharmat ellen boszkalid+krezoxim-metil vagy tebukonazol hatóanyagot választottunk, a szürkepenész ellen nem szükséges mást a permetlébe keverni. Ha a peronoszpóra ellen folpet hatóanyagú készítményt használunk, akkor sem. Ezek mindegyike tökéletes védelmet ad, célszerű lehet ezeket alkalmazni.

 

Moly:

A moly második nemzedéke nagyjából befejezte rajzását, a lárvák kelése megkezdődött. A második nemzedék által lerakott tojások már rövidebb idő alatt fognak kikelni, a lárvafejlődés is gyorsabb, ezáltal rövidebb idő alatt képesek nagyobb kárt okozni. Néhány bogyó tönkretételével utat nyitnak a szürkerothadás kórokozójának is. A rajzás alapján javaslom mindenkinek a védekezést végrehajtani a lehető legrövidebb időn belül.

Speciális hatóanyagok: spinozad, emamektin-benzoát, indoxakarb, metoxifenozid.

Nem szelektív hatóanyagok: a piretroidok (tau-fluvalinát, alfametrin, cipermetrin, lamda-cihalotrin…) használatát erős UV mellett nem javaslom, a szerves foszforsav-észterek (klórpirifosz, klórpirifosz-metil) jól gázosodnak, fürtön belül is hatnak. Ezek AKG-ban nem, vagy csak megkötésekkel használhatóak.

 

 

 

Atkák:

Az atkák jelenléte nem okoz akkora fejtörést, mint előző években. Nagyon kevés eset kivételével egyáltalán nem is találkoztam a tüneteivel. Mostanra az esetleges populációk egyébként is kezdenek telelőre vonulni, jövőre meglátjuk, hogy lesz-e velük gondunk.

 

Gyomok:

A szőlőben mostantól már csak az úgynevezett nyári gyomok kelnek. Ellenük perzselő gyomirtó szerekkel érdemes küzdeni, vigyázva, hogy a szőlő alsó fürtjeire ne kerüljön permetlé. Ilyen szerek a következő hatóanyagokat tartalmazzák: oxifluorfen, flumioxazin (csak kétszikűek ellen). A törzshajtásra rá lehet permetezni, nem szívódik fel. Törzstisztításra van engedélyezett permetezőszer is, a szőlő minden el nem fásodott részét gyorsan leszárítja, de a gyomokra kerülve azokat is perzselő módon irtja (karfentrazon). Egyszikűek ellen un. szelektív egyszikűirtó készítményeket lehet használni, nem hatnak a szőlőre hátrányosan. Az ilyen „fop” gyomirtók költségesebbek, de biztonságos a használatuk.

 

A fenti előrejelzést az Országos Meteorológiai Szolgálat, valamint EUMET, Időkép, Metnet médiában megjelent előrejelzése, az OMSZ Gyöngyös körzetére jelzett rövidtávú prognózisa, kihelyezett rovarcsapdák és terület bejárás, szemle alapján készítettem.

A fertőzési veszély egyes területeken ettől esetleg eltérő lehet.

A hatóanyag, szerkombináció javaslatok irányadónak tekintendők, az egyes szerek használatát, kombinációját, dózisát feltétlen beszéljék meg növényvédő mérnök tanácsadójukkal illetve kereskedőjükkel. A kijuttatandó kombinációk esetében keverési próba mindig javasolt. AKG ültetvények esetében feltétlen tájékozódjanak a növényvédő szerek jogi hátteréről, alkalmazhatóságáról

Nedvesítő szereket nem minden esetben célszerű használni, mert visszafoghatja a sok esetben gázosodásra kifejlesztett (mellékhatású) hatóanyagok munkáját.

 

Az előrejelzés a BASF Hungary Kft., a Dow AgroSciences Kft. és a Syngenta Kft. támogatásával készült!

 

 

Ecséd, 2012. július 9.

 

Zsák Viktor

növényvédő szakmérnök

Eseménynaptár

2009 Jan

Hírlevél

Akció